RESEAPOTEK TILL BARNSEMESTERN

En olycka händer lätt och snabbt och ett reseapotek kommer därför ofta väl till hands. Detta gäller även på resa och framför allt om man reser med barn. Det gäller att vara beredd på allt från små skrubbsår och huvudverk till att stoppa blödningar och agera vid vätskeförluster. I denna sektion får du allmänna råd om reseapotek, förslag på innehåll och utformning samt presentation av färdiga reseapotek av olika storlek.

 

Informationen på denna sida är endast generell och skall ses som en vägledning för ett allmänt reseapotek. Om du eller ditt barn har speciella behov är viktigt att rådgöra med läkare eller annan medicinskt utbildad och kunning person.


RESEAPOTEK - TIPS & RÅD

Reseapotekets utformning: Vad du behöver ha med dig i ditt reseapotek beror av både av resmål och av resans längd. Reser du med barn ökar innehållet. Tänk på att barn ofta behöver andra mediciner och doser än vuxna. Vid en normal charterresa kan det räcka med ett ganska enkelt reseapotek medan man vid en längre och strapatsrik resa i exotiska länder behöver ett betydligt mer väfyllt reseapotek med sig.

 

Att tänka på: Om du reser med barn är det viktigt att medicinens styrka är avpassad till barn och att den aktiva substansen är anpassad till ditt barns ålder. Det är också viktigt att kontrollera att bäst-före-datum inte har passerats. Läs förpackningens instruktioner noga. 

Ha alltid ditt reseapotek nära till hands tex i handbagaget, dagryggsäcken eller i barnvagnen!

VAD SKA ETT RESEAPOTEK INNEHÅLLA?

Smärtstillande medel: Finns i tablettform, flytande och som stolpiller. För små barn är oftast stolpiller lättast att hantera. Vissa lite större barn föredrar den flytande formen medan andra hellre använder tabletter. Om du är osäker så ta med olika sorter.

Näsdroppar: Det är alltid bra att ha näsdroppar nära till hands för att avhjälpa täppta näsor (tex inför en flygning). Till små barn fungerar oftast koksaltlösning bra.

Hostmedicin: Hostdämpande medicin eller tabletter

Lokalbedövande salva: Bra att ha för akut smärta på mindre områden. Var observant att du inte sätter salvan i ögonen eller på andra slämhinnor.

Febertermometer: En digital febertermometer är ett måste i ett reseapotek. Det finns numera snabba digitala termometrar som mäter kroppstemperaturen på runt 10 sekunder vilket kan vara bra för febergriniga barn.

Sårbehandling: För sårbehandling behövs bla plåster i olika storlekar, desinfecerande sårtvätt, kompresser, antiseptisk sårsalva samt kirurgtejp för att dra ihop sår med.

Första förband: Ett kompakt paket med kompress för att stoppa blödning. Utmärkt att ha i fickan eller i handbagaget.

Sjösjuketabletter: Alltid bra att ha tillgängliga vid såväl båt- som bilfärd.

Diarréhämmande medel: Medel som (åtminstone tillfälligt) stoppar diarré

Antibiotiska ögondroppar: Ett enkelt och snabbt sätt vid irriterade ögon (inflamation).

Praktisk utrustning: Liten sax, pincett, bomullstops, plasthandskar, doseringsmått (tex graderad sked) och liten ficklampa.
Solskyddsmedel: Solkräm/spray är ett måste vid vistelse i starkt solljus. Solkrämen kompletteras med solskyddscerat för läppar och en bra "after-sun"-kräm. Du hittar mer information om solskyddsmedel isektionen solskydd.

Kylbalsam: Bra för snabb behandling av mindre brännskador och av solbränna

Myggmedel: I områden med sjukdomsspridande mygger (bla malaria och denghifeber) är det viktigt att ha bra och fungerande myggmedel med sig. Mer information om myggor, myggmedel och hur du på andra sett kan skydda dig finner du i sektionen insekter.

Antiseptiska servetter: Desinfekterar händer i smutsiga miljöer. Bra att ha innan och efter restaurang- och toalettbesök.

Antiseptisk spray/kräm: Samma funktion som för servetter men i spray/krämform.

Antihistaminkräm: Klådstillande kräm

Vätskeersättning: Om ditt barn tappar mycket vätska tex vid kräkning, diarréer eller pga värme och fysisk aktivitet är det bra att ha vätskeersättning i beredskap. Dessa finns att köpa i pulverform på apoteket. 

Uppsök alltid läkare om du är osäker! 

Om du inte har tillgång till pulver kan du blanda enligt följande recept:

  • 1 liter destillerat/kokt/buteljerat vatten
  • Knappt 1 tesked salt (ca 3-4 gram)
  • 6 teskedar socker
  • Smaksätt eventuellt med saft eller juice

FÄRDIGA RESEAPOTEK

Det finns en mängd "färdiga" reseapotek på marknaden. Generellt sätt behöver du komplettera efter egna behov och önskemål. De färdiga reseapoteken finns i olika kategorier. Läs mer här >>

En god resenär vet inte vart han är på väg.
En fulländad reseänär vet inte varifrån han kommer.
Om Barnreseguiden.se
Alla artiklar och texter på Barnreseguiden.se är skrivna av barnföräldrarna Per och Kairi som båda älskar att resa. Vi har under många år haft förmånen och möjligheten att resa mycket. Efter att vi fått våra barn... Läs mer >>
Kontakt
E-mail: barnreseguiden@smalltraveller.eu
Telefon: 08-50164002

Länkar
Länkar till andra bra sajter >>
Legal rekvisita
Barnreseguiden.se ägs av
Smalltraveller OÜ  (reg nr 12119060)
Supluse pst 5-3
11911 Tallinn
Estland