MAGSJUKA PÅ RESAN

Här hittar du bla ips och råd om hur man undviker magsjuka genom bland annat hygien och att undvika viss mat. Bland de vanligaste problemen som uppstår på en resa är magsjuka. Detta kan bero av olik bakteriekultur men kan även orsakas av bristande hygien, bland annat livsmedelshygien. Den vanligaste orsaken till magsjuka på en turistresa, förutom vanlig irusbaserad magsjuka, är olika bakterier. Symptom på magsjukdom är diarré, illamående och kräkningar i olika svårighetesgrader.

Informationen på denna sida är endast generell och skall ses som en vägledning. Om du är osäker på frågor angående magsjuka bör du tala med medicinskt kunnig och utbildad person.


MINSKA RISKEN FÖR MAGSJUKA PÅ RESAN

Hygien: Tvätta händerna ofta, gärna med handsprit. Framför allt är det viktigt efter toalettbesök och innan måltider.

Vatten: I många länder är kranvatten inte säkert att dricka. Om du är osäker så lat bli kranvatten eftersom detta är ett vanligt sätt att få magsjuka. Drick istället buteljerat vatten (och kontrollera att flaskan är korrekt tillsluten när du köper den). Använd även buteljerat vatten till tandborstning.

Ett alternativ till buteljerat vatten är att koka vattnet. Låt vattnet koka i minst 1 minut. Om du inte har tillgång till buteljerat vatten eller kan koka det så finns ett klorinbaserat vattenrenings-preparat som dödar de flesta bakterier och virus. Obs! dock att tabletter inte dödar bla Giardia och Cryptospordium. Tabletterna köper du på apotek.

Val av mat: Försök att i första hand äta färsklagadmat som är genomkokt eller stekt och som serveras rykande varm.

Mat att undvika: Att undvika mat på resan är en balansgång mellan att upptäcka landets matkultur och samtidigt undvika magsjuka. Nedananstående lista innehåller mat som har högre risk att innehålla olämpliga bakterier.

  • Mat som stått på värmning länge och som delas med andra människor, tex buffé
  • Ej färdigstekt eller rått kött framför allt av fågel, fisk, gris och skaldjur
  • Färsk eller lagad mat som har stått i rumstemperatur eller i varm omgivning
  • Osköljd och/eller oskalade grönsaker och frukt
  • Opastöriserade produkter, inkl mejeriprodukter och fruktjuicer
  • Återuppvärmd mat, speciellt fisk, kött och ris
  • Take-away food
  • Mat utsatt för flugor
  • Sallader
  • Glass
  • Isbitar

BEHANDLING AV MAGSJUKA BARN

Det är viktig att snabbt sätta in egenvård om ditt barn blir magsjuk och har diarrér eller kräks. Det är viktigt att barnet behåller en god vätskebalans och undviker uttorkning.

  • Låt barnet dricka ofta
  • Om möjligt och vid behov, ge barnet vätskeersättning

Vätskeersättningsmedel i pulverform finns på apotek. Om man inte har färdig vätskeersättning så kan man blanda själv:
 

  • -1 liter destillerat/buteljerat vatten
  • Knappt en tesked salt (ca 3-4 gram)
  • 6 teskedar socker
  • Smaksätt eventuellt med saft eller juice

 

Konsultera alltid läkare eller annan kunning person om du är osäker på ditt barns tillstånd eller vad du bör göra!


OLIKA MAGSJUKEBAKTERIER

Några av de vanligast magsjukebakterierna är: 

Bacillus Cerus (matförgiftningsbakterie)

Var: Hela världen

Smittväg: Mat

Symptom: Diarré och/eller kräkningar

Behandling: Vätskeersättning

Calicivirus (kräksjuka)

Var: Hela världen

Smittväg: Personer, skaldjur, grönsaker och livsmedel som hanterats av smittad person.

Symptom: Illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk, yrsel och feber.

Behandling: Vätskeersättning

Campylobacterinfektion

Var: Hela världen

Smittväg: Mat

Symptom: Akut insjuknande med diarré, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.

Behandling: Vätskeersättning

Colostridium perfingens (matförgiftningsbakterie)

Var: Hela världen

Smittväg: Avsvalnande mat

Symptom: Akut insjuknande med kolik, diarré, buksmärtor och illamående.

Behandling: Eventuellt vätskeersättning

Cryptosporidiuminfektion

Var: Hela världen

Smittväg: Förorenat vatten eller via mat.

Symptom: Diarré, buksmärtor, illamående, huvudvärk, feber.

Behandling: Vätskeersättning vid behov

Escherichia coli-infektioner i tarmen

Var: Hela världen

Smittväg: Mat

Symptom: Vattnig eller slemmig diarré (ibland även blodig), illamående, feber.

Behandling: Vätskeersättning

Giardiainfektion

Var: Hela världen

Smittväg: Vatten

Symptom: Diarré, magkramper, trötthet, viktminskning.

Behandling: Antibiotikum

Rotavirusinfektion

Var: Hela världen

Smittväg: Personer

Symptom: Diarré och kräkningar ibland med uttorkning som följd.

Behandling: Vätskeersättning, små barn kan behöva matas med sked.

Salmonellinfektion

Var: Hela världen

Smittväg: Mat

Sympyom: Buksmärtor, diarré och ibland kräkningar

Behandling: Vätskeersättning

Shigellainfektion (Rödsot)

Var: Hela världen

Smittväg: Grönsaker som sköljts i vatten

Symptom: Måttlig feber, buksmärtor och diarré.

Behandling: Vätskeersättning samt antibiotika

Staphylococcus aureus (matförgiftning)

Var: Hela världen

Smittväg: Mat

Symptom: Akut illamående, magkramper, kräkningar och diarré.

Behandling: Vätskeersättning

När du reser, kom ihåg att ett främmande land inte är utformat för att behaga dig. Det är utformat för att behaga sitt eget folk.
Om Barnreseguiden.se
Alla artiklar och texter på Barnreseguiden.se är skrivna av barnföräldrarna Per och Kairi som båda älskar att resa. Vi har under många år haft förmånen och möjligheten att resa mycket. Efter att vi fått våra barn... Läs mer >>
Kontakt
E-mail: barnreseguiden@smalltraveller.eu
Telefon: 08-50164002

Länkar
Länkar till andra bra sajter >>
Legal rekvisita
Barnreseguiden.se ägs av
Smalltraveller OÜ  (reg nr 12119060)
Supluse pst 5-3
11911 Tallinn
Estland